Praktische informatie over onze buitenschoolse opvang
Op deze pagina is alle praktische informatie te vinden rondom onze buitenschoolse opvang. Voor eventuele vragen zijn we altijd bereikbaar.
Een vaste dagindeling is belangrijk voor de kinderen
Op een gewone schooldag staat na schooltijd één van onze pedagogisch medewerkers de kinderen op de vaste verzamelplek op te wachten. Bij aankomst op de BSO nemen we met zijn allen plaats aan de stamtafels en gaan we gezellig samen wat eten en drinken en kletsen over de dag. Op de woensdag en vrijdag zal dit eerste eet en drinkmoment bestaan uit een broodmaaltijd.
Na het eten is het tijd voor ontspanning! Dit vinden we erg belangrijk na de drukte die school vaak met zich meebrengt. De BSO is een plek voor de kinderen waar ze hun vrije tijd zelf in mogen delen.
Naast al het speelmateriaal dat aanwezig is op de BSO zorgen wij ervoor dat we met grote regelmaat leuke activiteiten zullen organiseren. Tegen het einde van de middag gaat één van de pedagogisch medewerkers nog rond met een schaal met fruit voor de nodige vitamientjes.
Vakantie- en margedagen
Op vakantie- en margedagen hanteren we een iets andere dagindeling. We zijn er dan de hele dag voor de kinderen. Er zullen activiteiten en uitstapjes georganiseerd worden. Hier zullen ouders van op de hoogte gebracht worden middels een vakantieplanning.
Vanaf het begin van de dag kunnen de kinderen heerlijk vrij gaan spelen en/of meedoen aan activiteiten. De dag zal bestaan uit 4 eet- en drinkmomenten.
‘s Ochtends rond 10.00 uur eten we fruit en drinken we water. ‘s Middags rond 12.00 uur gaan we aan tafel voor de broodmaaltijd. Deze maaltijd kan enigszins variëren door de activiteiten van deze dag.
‘s Middags rond 14.30 uur eten we een gezond tussendoortje en ‘s middags rond 16.15 uur gaan we nog rond met een schaal fruit voor de liefhebber.
Brengen & halen
Buitenschoolse opvang
Op schooldagen halen wij de kinderen van school en kunnen ze vanaf 16.30 tot 18.00 uur weer opgehaald worden. Eerder is natuurlijk mogelijk, geef dit dan even door aan de pedagogisch medewerkers.
Wij halen de kinderen op bij de volgende scholen in Haren: De Brinkschool, De Wissel, De Borg en De Peter Petersenschool. Dit doen we met onze GoCab elektrische bakfiets waar we 8 kinderen tegelijk in mee kunnen nemen.
Tijdens vakantieweken kunnen de kinderen tussen 7.30 en 9.00 uur gebracht worden. Kom je iets later, geeft het dan even door. Als er kinderen alleen ’s ochtends of ’s middags komen dan is het brengen en halen tussen 12.30 en 13.00 uur.
De kinderen kunnen aan het einde van de dag tussen 16.30 en 18.00 uur weer opgehaald worden. Ook hier geldt; eerder komen is prima, geef het even door aan een van de medewerkers op de groep.
Let op
Het is belangrijk om de kinderen bij het brengen en halen aan en af te melden. In de snelheid en het enthousiasme wordt dit soms vergeten. Of doordat verschillende ouders, begeleiders of opa en oma de kinderen ophalen. Alle breng- en haalmomenten worden geregistreerd in Bitcare.
Veiligheid
Voor een kind is een veilige vertrouwde omgeving belangrijk. Kidswijs biedt die veilige omgeving. De ruimtes en de inrichting passen bij de leeftijd van het kind. Alle ruimtes in ons pand voldoen aan de strenge veiligheidseisen van de inspectie en de brandweer. De tuinen zijn geheel omheind.
Behalve veiligheid in en rond het gebouw, letten we er ook op dat de kinderen zich veilig voelen bij Kidswijs. We laten ze bijvoorbeeld niet onnodig huilen als ze bang zijn in hun bedje. Dan blijven we bij ze totdat ze rustig in slaap gevallen zijn. Dit is onderdeel van het protocol veilig slapen.
Hygiëne
Waarom is goede hygiëne in een buitenschoolse opvanglocatie belangrijk?
Jonge kinderen komen in aanraking met ziekteverwekkers waartegen zij nog geen weerstand hebben opgebouwd. Het doormaken van een aantal veel voorkomende infectieziekten hoort bij de normale ontwikkeling van een kind. Kinderen die een buitenschoolse opvang bezoeken hebben echter een grotere kans om een infectieziekte op te lopen dan kinderen die thuis verzorgd worden. Via de andere kinderen komen zij vaker en op jongere leeftijd in contact met allerlei ziekteverwekkers.
Door kinderen de volgende dingen te leren, kunnen de verspreiding van bacteriën en virussen zoveel mogelijk tegengaan.
- Hoe ze op een hygiënische manier hun neus snuiten.
- Dat ze hun handen moeten wassen voor het eten, na het buiten spelen en na een wc-bezoekje.
Ook met een goed schoonmaakbeleid proberen we de overdracht van ziekteverwekkers tegen te gaan.
Bekijk voor uitgebreidere aanpak ook ons pedagogisch beleidsplan waar ons hygiëneprotocol in staat.
Ongeval
Als je kind onverhoopt een ongeval heeft gehad, nemen we contact met je op voordat we naar de dokter gaan, als dit noodzakelijk is. Ouders kunnen dan hun kind bij de dokter ondersteunen. In urgente gevallen gaat de groepsleider alvast met het kind naar de (huis)arts. Een collega informeert zo snel mogelijk de ouders.
Onze pedagogische visie
Het pedagogisch beleidsplan van BSO Tommerhuus biedt een belangrijke basis van waaruit gewerkt en gehandeld wordt met de kinderen. Kernwaarden in ons pedagogisch beleid zijn:
- Vaste gezichten in hechte teams.
- Kleinschalige verticale groepen op 3 ruime locaties.
- Focus op plezier en het bieden van een geborgen, warm en veilig gevoel.
- Persoonlijke aandacht, betrokkenheid en korte lijnen in de communicatie.
- Alle locaties hebben een nette uitstraling en veel binnen- en buitenruimte.
- Kinderen krijgen bij ons alle ruimte om zich in hun eigen tempo te ontwikkelen.
Nieuwsgierig naar onze pedagogische visie? Hierin beschrijven wij uitgebreid hoe wij op dagelijkse basis omgaan met alle zaken. Hieronder is onze pedagogische visie te downloaden.