Praktische informatie over onze kinderdagverblijven

Op deze pagina is alle praktische informatie te vinden rondom onze kinderdagverblijven. Voor eventuele vragen zijn we altijd bereikbaar.

Dagindeling kinderdagverblijven

Als de kinderen de ouders hebben uitgezwaaid, kunnen ze vrij spelen. Om 9.30 uur ruimen we met elkaar op en gaan dan aan tafel om te eten. Daarna wordt er gezamenlijk gezongen, gelezen en gekletst in de kring. Als het mooi weer is spelen we veel buiten.

Is dit niet het geval dan zijn er binnen genoeg dingen te doen, zoals puzzelen, spelen met duplo, knutselen, kringactiviteiten, verkleden en nog veel meer. We hebben een activiteitenprogramma aan de hand van thema’s. Deze kunnen we vullen met zowel binnen als buitenactiviteiten zodat er altijd wat leuks te doen is.

Om 12.00 uur ruimen we weer gezamenlijk op en wordt de tafel gedekt om brood te eten en melk te drinken. Na het eten gaan de kinderen die 's middags slapen naar bed. Voor de andere kinderen is er de gelegenheid om vrij te spelen. Als iedereen weer uit bed is, meestal rond 15.30 uur, eten we met z'n allen een tussendoortje en drinken we nog wat. Daarna kan er weer gespeeld worden.

Het is mogelijk om je kind warm eten mee te geven. We geven de kinderen hun maaltijd rond 16.30 uur. Later is niet mogelijk vanwege het ophaalmoment van de kinderen. We vinden het belangrijk om aandacht te besteden aan de overdracht aan het einde van de dag.

Kinderdagverblijven
Vakantie- en margedagen

Vakantie- en margedagen

Op vakantie- en margedagen hanteren we een iets andere dagindeling. We zijn er dan de hele dag voor de kinderen. Er zullen activiteiten en uitstapjes georganiseerd worden. Hier zullen ouders van op de hoogte gebracht worden middels een vakantieplanning.

Vanaf het begin van de dag kunnen de kinderen heerlijk vrij gaan spelen en/of meedoen aan activiteiten. De dag zal bestaan uit 4 eet- en drinkmomenten. ‘s Ochtends rond 10.00 uur eten we fruit en drinken we water. ‘s Middags rond 12.00 uur gaan we aan tafel voor de broodmaaltijd. Deze maaltijd kan enigszins variëren door de activiteiten van deze dag. 

‘s Middags rond 14.30 uur eten we een gezond tussendoortje en ‘s middags rond 16.15 uur gaan we nog rond met een schaal fruit voor de liefhebber.

Brengen & halen

Kinderdagverblijf

Je kunt je kind 's ochtends tussen 7.30 en 9.00 uur bij Kidswijs Kinderopvang brengen. Tussen de middag is de haal- en brengtijd tussen 12.30 en 13.00 uur. 's Middags kun je vanaf 16.30 tot 18.00 uur je kind weer ophalen. In overleg met één van de leidsters is het natuurlijk mogelijk om van deze tijden af te wijken en je kind wat later te brengen of wat eerder te halen.

Duidelijk afscheid nemen vinden wij heel belangrijk en daar besteden wij dan ook veel aandacht aan. Het kan voor kinderen heel vervelend zijn als de ouders plotseling weggaan. Daarom zwaaien we altijd even met de kinderen naar de ouders.

Als je kind niet naar Kidswijs komt, bijvoorbeeld vanwege ziekte, vakantie of een andere reden, geef dit dan tijdig door aan de leiding.

Brengen en halen
Veiligheid

Veiligheid

Voor een kind is een veilige vertrouwde omgeving belangrijk. Kidswijs biedt die veilige omgeving. De ruimtes en de inrichting passen bij de leeftijd van het kind. Alle ruimtes in ons pand voldoen aan de strenge veiligheidseisen van de inspectie en de brandweer. De tuinen zijn geheel omheind.

Behalve veiligheid in en rond het gebouw, letten we er ook op dat de kinderen zich veilig voelen bij Kidswijs. We laten ze bijvoorbeeld niet onnodig huilen als ze bang zijn in hun bedje. Dan blijven we bij ze totdat ze rustig in slaap gevallen zijn. Dit is onderdeel van het protocol veilig slapen.

Voedingsbeleid

Bij Kidswijs werken we volgens een voedingsbeleid. De basis van dit beleid is dat we gezonde en gevarieerde voeding aanbieden. Veel fruit, groente en verse producten. We willen de jonge kinderen graag kennis laten maken met de veelzijdigheid van eten en ze bewust meegeven dat gezond eten ook vooral lekker is.

Binnen het beleid is ruimte voor de eigen wensen van ouders en er is ruimte om af en toe te genieten van een traktatie! Het beleid is opgesteld volgens de richtlijnen van het voedingscentrum. Voor meer informatie over ons voedingsbeleid kun je onze medewerkers altijd benaderen.

Voedingsbeleid
Hygiëne

Hygiëne

Waarom is goede hygiëne in een kin­deropvanglocatie belangrijk?

Jonge kinderen komen in aanraking met ziekteverwekkers waartegen zij nog geen weerstand hebben opgebouwd. Het door­maken van een aantal veel voorkomende infectieziekten hoort bij de normale ontwik­keling van een kind. Kinderen die een kin­derdagverblijf bezoeken hebben echter een grotere kans om een infectieziekte op te lo­pen dan kinderen die thuis verzorgd worden. Via de andere kinderen komen zij vaker en op jongere leeftijd in contact met allerlei ziekteverwekkers.

Door kinderen de volgende dingen te leren, kunnen we de verspreiding van bacteriën en virussen zoveel mogelijk tegengaan.

  • Hoe ze op een hygiënische manier hun neus snui­ten.
  • Dat ze hun handen moeten wassen voor het eten, na het buiten spelen en na een wc-bezoekje.

Ook met een goed schoonmaakbeleid probe­ren we de overdracht van ziekteverwekkers tegen te gaan.

Bekijk voor uitgebreidere aanpak ook ons pedagogisch beleidsplan waar ons hygiëneprotocol in staat.

Ongeval

Als je kind onverhoopt een ongeval heeft gehad, nemen we contact met je op voordat we naar de dokter gaan, als dit noodzakelijk is. Ouders kunnen dan hun kind bij de dokter ondersteunen. In urgente gevallen gaat de groepsleider alvast met het kind naar de (huis)arts. Een collega informeert zo snel mogelijk de ouders.

Ongeval
Onze pedagogische visie

Onze pedagogische visie

Het pedagogisch beleidsplan van Kidswijs Kinderopvang biedt een belangrijke basis van waaruit gewerkt en gehandeld wordt met de kinderen. Kernwaarden in ons pedagogisch beleid zijn:

  • Vaste gezichten in hechte teams.
  • Kleinschalige verticale groepen op 3 ruime locaties.
  • Focus op plezier en het bieden van een geborgen, warm en veilig gevoel.
  • Persoonlijke aandacht, betrokkenheid en korte lijnen in de communicatie.
  • Alle locaties hebben een nette uitstraling en veel binnen- en buitenruimte.
  • Kinderen krijgen bij ons alle ruimte om zich in hun eigen tempo te ontwikkelen.

Nieuwsgierig naar onze pedagogische visie? Hierin beschrijven wij uitgebreid hoe wij op dagelijkse basis omgaan met alle zaken. Hieronder is onze pedagogische visie te downloaden.